Fan van SC Heerenveen
Nieuws

SC Heerenveen wint verdiend de derby van het noorden

Vandaag in het Abe Lenstra Stadion de derby van het noorden tussen SC Heerenveen en FC Groningen. De laatste 5 wedstrijden in het Friese Haagje eindigden in een gelijkspel met vier keer een 1-1 en een keer 0-0. Het jaar daarvoor wonnen de Groningers en de thuisploeg won voor het laatst in 2015 deze wedstrijd. Wat wordt het vandaag? De TV en radiostations hadden hun echte coryfeeën gestuurd om verslag te doen van deze derby.

20220410_111309     20220410_111318

Opstellingen vandaag:

20220410_110317

De KNVB had een topscheidsrechter naar Heerenveen gestuurd in de persoon van Danny Makkelie. Na een mooie sfeeractie n.a.v. het 40 jarig jubileum van de supportersclub FeanFan kon de wedstrijd beginnen.

20220410_120959     20220410_121047

De thuisploeg komt in de 6e minuut op voorsprong na een fout van FC Groningen keeper Peter Leeuwenburgh die heel onnodig uitkomt op een pass achter de Groningse defensie en Amin Sarr is eerder bij de bal en die schiet op de paal en in de rebound is het Sydney van Hooijdonk die de 1-0 maakt. De eerste echte kans in de wedstrijd en gelijk een goal.

In de 17e minuut een aanval van de thuisploeg die weggewerkt wordt en voor de voeten komt van Rami Kaib en die haalt zo ineens uit en Peter Leeuwenburgh moet de bal over tikken. In de corner kopt Sydney van Hooijndonk in en red Bart van Hintum op de lijn. Daar verdubbelt SC Heerenveen bijna de voorsprong.

In de 29ste minuut krijgt FC Groningen een corner te nemen nadat Rami Kaib de bal zo maar tot corner kopt terwijl dat niet nodig was en vanuit de corner komt de bal voor de voeten van Neraysho Kasanwirjo en die kapt zijn man uit en haalt met links uit en via de onderkant van de lat slaat de bal binnen en dan staat het uit het niets maar zo 1-1. De eerste goal van Kasanwirjo voor FC Groningen. Een minuut of vijf later is weer Sydney van Hooijdonk gevaarlijk met het hoofd maar weer wordt de bal van de lijn gehaald.

Ami Kaib krijgt in de 42ste minuut de eerste gele kaart van de wedstrijd na een pittige tackle op de benen van Mo el Hankouri. Het thuispubliek is het er niet mee eens en laat dat duidelijk merken.

FC Groningen heeft meer balbezit in deze eerste helft en proberen soms met mooi combinatievoetbal erdoor te komen wat in de 43ste minuut bijna lukt via Laros Duarte en Mo el Hankouri maar net de laatste pass ontbreekt.

Er komt geen extra tijd bij in deze eerste helft en zo gaan beide ploegen met de 1-1 stand naar de kleedkamer. Een aantrekkelijk schouwspel is deze wedstrijd tot op dat moment waarbij de gasten uit Groningen meer balbezit hebben maar de thuisploeg meer schoten op doel hebben gelost en de overhand hebben.

FC Groningen gaat na rust wisselen en brengt Cyriel Ngonge voor Paulos Abraham, die ook niet veel toevoegde aan het spel. Mo el Hankouri gaat dan vanaf de linkerkant spelen en Cyriel Ngonge vanaf rechts,

De eerste mogelijkheid is voor de gasten als Bart van Hintum een verre ingooi mag nemen en vanuit de rebound schiet Mo el Hankouri maar Erwin Mulder kan de bal makkelijk pakken.

De eerste echte mogelijkheid voor de thuisploeg is direct raak in de tweede helft en weer is het Sydney van Hooijdonk na slecht uitverdedigen van Groninger kant. Had de Groninger goalie niet meer met deze bal kunnen doen? 2-1.

FC Groningen probeert snel iets terug te doen en krijgen via Laros Duarte een kans als hij probeert Erwin Mulder in de korte hoek te verassen maar dat lukt niet.

Ibrahim Dresević krijgt in de 65ste minuut een gele kaart na een tackle op Cyriel Ngonge. Een paar minuten later laat de Groninger goalie zit van zijn goede kant zien als Sydney van Hooijndonk alleen op hem af komt maar de keeper plukt de bal van de voeten van de spits en zo blijft het 2-1.

FC Groningen gaat dan maar liefst drie keer wisselen en haalt Michael de Leeuw, Mo el Hankouri en Bart van Hintum naar de kant en komen Melayro Bogarde, Daleho Irandust en Romano Postema in de ploeg.

In de 71ste minuut een gele kaart voor Neraysho Kasanwirjo na een overtreding op Tom Haye

Direct daarna denkt iedereen dat het gelijk gaat worden want Daleho Irandust omspeelt de keeper na een prachtige steekpass van Laros Duarte en schiet maar Ibrahim Dresevic haalt de bal van de lijn en dat terwijl Jørgen Strand Larsen toekijkt en denkt dat de bal binnen gaat. Als hij iets sneller reageert kan hij scoren.

Direct daarna weer een foutje van de Groninger goalie als hij verkeerd uitverdedigd en Amin Sarr de bal krijgt en kan schieten want het doel is leeg maar blijkbaar ziet hij dat niet want hij schiet niet. Dezelfde Amin Sarr krijgt nog een mogelijkheid als hij bijna op de achterlijn schiet maar de bal via de keeper tot corner verwerkt wordt terwijl hij beter de bal breed had kunnen leggen want daar stond Nick Bakker geheel vrij.

Tibor Halilović gaat dan naar de kant en Siem de Jong komt hem vervangen.

Twee minuten na die wissel is de wedstrijd beslist als de thuisploeg een corner mag nemen die op het hoofd komt van Sven van Beek en die torent hoog boven iedereen uit en kopt de 3-1 binnen.

Een paar minuten later komt bij FC Groningen nog Marin Sverko voor Damil Dankerlui en een paar minuten later komt bij de thuisploeg Anthony Musaba voor Amin Sarr en in de laatste minuut gaan nog “koning van de wedstrijd” Sydney van Hooijdonk en Tom Haye eruit en komt er een debutant in de ploeg bij de Friezen, Timo Zaal is zijn naam en ook Arjen van der Heide komt er ook in. Direct na die wissels schiet Laros Duarte nog een keer op de lat maar verder gebeurt er niets meer en wint SC Heerenveen verdient deze editie van de derby van het noorden tegen een matig FC Groningen.