Fan van SC Heerenveen
Nieuws

SC Heerenveen wint in slotseconde van AZ

Vanavond in het Abe Lenstra Stadion de eerste wedstrijd van de play offs voor Europees voetbal. Het zag er enkele weken geleden niet naar uit dat SC Heerenveen het zou halen maar de laatste weken boekte de ploeg goede resultaten en daarom haalde men plaats 8 want dus genoeg was voor de play offs halen. Tegenstander is AZ dat een slecht begin van het seizoen nog aardig goedmaakten door deze play offs te halen. Wie gaat naar de finale?

De opstellingen:

Screenshot_20220519-173721_Twitter     Screenshot_20220519-181954_Twitter

De gasten uit Alkmaar komen goed uit de startblokken want krijgen via Vangelis Pavlidis een goede mogelijkheid in de 3e minuut maar zijn schot gaat voorlangs. Twee minuten later krijgt Sydney van Hooijdonk een gele kaart na een pittige tackle op Jordi Clasie.

AZ zet de thuisploeg al vroeg onder druk en daar heeft SC Heerenveen best moeite mee om daar onderuit te spelen.

In de 15e minuut de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg als Thom Haye een vrije trap, na een overtreding van Dani de Wit op Tibor Halilović, in de 16 meter slingert op het hoofd van Sven van Beek maar de kopbal gaat over.

In de 20ste minuut de tweede gele kaart als Milan van Ewijk een keiharde tackle doet op Milos Kerkez. Een onbesuisde actie van de back.

In de 23ste minuut een mooie aanval van SC Heerenveen als Sydney van Hooijdonk de diepte wordt ingestuurd en de bal breed legt op Thom Haye en die haalt uit maar hij krult de bal net naast de verkeerde kant van de paal.

Nadat AZ beter aan de wedstrijd begon gaat de wedstrijd steeds meer gelijk op en bijt de thuisploeg meerdere keren goed van zich af. Eindelijk in de 38ste minuut weer eens wat actie in de wedstrijd als Pantelis Hadzidiakos eens uithaalt van een meter of 18 en dat scheelde niet veel of hij was de verre hoek ingevlogen. Dat was tevens het laatste wapenfeit van de eerste helft en zo gingen beide teams met de 0-0 rusten.

Screenshot_20220519-194627_Twitter

Twee ongewijzigde teams betreden na rust het speelveld. De thuisploeg komt nu beter uit de startblokken als in de eerste helft en probeert AZ onder druk te zetten en kansen te creëren.

In de 52ste minuut gaat doelman Erwin Mulder in de fout als hij de bal terug gespeeld krijgt van Lukas Woudenberg en dan de bal zo maar in de voeten van Jesper Karlsson speelt maar die kan het cadeautje niet benutten. Direct daarna een prima schot van Thom Haye waar de AZ keeper moeite mee heeft maar die bal weg kan boksen. Een minuut of zes later is het Thom Haye die een rush begint de 16 meter in van AZ en dan een paar meter voor de achterlijn de bal voorgeeft en die rolt bij de vingertoppen van Peter Vindahl langs en dan staat Sydney van Hooijdonk bij de tweede paal om de bal binnen te tikken, 1-0.

Lang kan SC Heerenveen niet genieten van de voorsprong want nog geen minuut later staat het weer gelijk als Fredrik Midtsjø op rechts doorgaat en de bal breed legt op Håkon Evjen en die trekt iets naar binnen en haalt doeltreffend uit van een meter of 18, 1-1.

In de 65ste minuut kunnen de AZ supporters weer juichen als een voorzet vanaf links bij de tweede paal neergelegd wordt en die door Dani de Wit wordt teruggelegd en door Lukas Woudenberg en Sam Beukema gemist wordt maar niet door Vangelis Pavlidis en die werkt de bal met een volley achter Erwin Mulder, 1-2. Een tweetal minuten later gaat Thom Haye op de bon na een charge op de opkomende Milos Kerkez.

Dan komt bij AZ Tijjani Reijnders in de ploeg voor Dani de Wit en even later komen bij de thuisploeg Anthony Musaba en Nicolas Madsen in de ploeg voor Thom Haye en Lukas Woudenberg en bij AZ is dan Milos Kerkez erbij gaan zitten want hij heeft toch teveel pijn van de actie van Thom Haye en wordt vervangen door Aslak Witry.

Jesper Karlsson krijgt dan ook een gele prent van scheidsrechter Jeroen Manschot na een tackle op Sven van Beek.

AZ blijft de ploeg die de meeste mogelijkheden krijgt, zo krijgt Bruno Martins Indi een kopkans die net voorlangs gaat en een schot van Jasper Karlsson vliegt net naast de goal van Erwin Mulder. Anas Tahiri gaat dan naar de kant en wordt vervangen door Rami al Hajj en bij AZ komt Yukinari Sugawara voor Pantelis Hadzidiakos. Er zijn dan nog vijf minuten te spelen.

Een minuut voor tijd moet Erwin Mulder handelend optreden met de voet op een schot van Tijjani Reijnders maar in de 90ste minuut kan het thuispubliek weer juichen als Ibrahim Dresević de bal inspeelt op Rami al Hajj en die tikt hem achteloos door op de man die de hele wedstrijd onzichtbaar was Amin Sarr en die krult de bal keurig in de bovenhoek, 2-2. Er komen dan vier minuten extra tijd bij en in de vierde minuut krijgt SC Heerenveen nog een corner en via via komt dan de bal bij Tibor Halilović en die haalt uit en de bal vliegt de verre hoek in, 3-2 en zo gaat SC Heerenveen de wedstrijd winnen en met een voorsprong richting Alkmaar zondag a.s.. Natuurlijk is er nog niets gewonnen maar de voorsprong is er.