Fan van SC Heerenveen
Nieuws

Ajax is SC Heerenveen de baas in het Abe Lenstra Stadion

Heerenveen - Ajax

SC Heerenveen treft vandaag kampioenskandidaat en regerend kampioen Ajax in het Abe Lenstra stadion. Kunnen de mannen van Kees van Wonderen de mannen van John Heitinga een nederlaag toedienen?

De wedstrijd begint niet goed voor Heerenveen want in de 11e minuut is het Edson Álvarez die veel ruimte krijgt om op te komen en de bal speelt op Dušan Tadić en die wil wegdraaien maar botst tegen een verdediger aan en de bal rolt dan voor de voeten van Mohammed Kudus en die kan de bal in de verre hoek plaatsen, 0-1. Zes minuten later staat het dan ook 0-2 als Owen Wijndal in balbezit komt diep op de Heerenveen helft en de bal breed kan leggen en komt de bal voor de voeten van Edson Álvarez en die haalt uit van een meter of 18 en Xavier Mous is kansloos op dat schot, 0-2. SC Heerenveen wordt overrompeld door Ajax in het begin want twee minuten later staat het 0-3 als een lange bal van rechtsachter komt bij Steven Bergwijn en die komt op en speelt Dušan Tadić in en die draait en speelt terug op Steven Bergwijn en die tipt de bal tussen Milan van Ewijk en Pawel Bochniewicz door en staat dan vrij voor Xavier Mous en speelt de bal langs de goalie en staat het 0-3. Voor het eerst in de historie van de club krijgt SC Heerenveen drie goals tegen binnen 20 minuten.

In de 29ste minuut heel slecht verdedigen van de thuisploeg als Steven Bergwijn zo maar dwars door de defensie kan slalommen en de paal brengt redding voor Heerenveen want Bergwijn raakt de paal. SC Heerenveen wordt helemaal zoek gespeeld door een ontketende Ajax.

In de 33e minuut geeft scheidsrechter Jeroen Manschot Ajax een strafschop als Devyne Rensch wordt neergelegd door Osame Sahraoui maar nadat de VAR heeft gekeken blijft de overtreding net buiten de 16 meter te zijn en dus gaat het een vrije trap worden geen strafschop. Die ellende blijft de thuisploeg dan bespaard.

Trainer Kees van Wonderen is er in de 37ste minuut helemaal klaar mee en wissel drie man tegelijk. Opmerkelijk dat een trainer al in de eerste helft drie spelers tegelijk wisselt. Kees van Wonderen heeft daarmee een record op zijn naam want nog nooit deed een trainer dit.

Of het aan de wissels ligt is maar de vraag want de eerste keer dat de thuisploeg voor de Amsterdamse goal komt is het raak als een voorzet invaller Thom Haye de bal voorgeeft bij de tweede paal en keeper onder de bal doorgaat en Pelle van Amersfoort de bal in het lege doel kan koppen. Zonder hulp vaart niemand wel en nu hielp de Ajax keeper even want dit was een fout van hem.

Bij het scheiden van de markt krijgt Ajax nog een corner en die wordt door Edson Álvarez maar net naast gekopt.

ESPN analist Kees Kwakman zegt in de rust dat er meer doelpunten gaan vallen in de tweede helft dus we zullen zien.

De thuisploeg komt beter uit de kleedkamer binnen drie minuten is men dreigend voor de Ajax goal en is het Jurriën Timber die ten koste van een corner redding moet brengen.

In de 52ste minuut komt Ajax dan op 1-4 als Kenneth Taylor van een meter of 18 met een droge knal in de korte hoek scoort. In de tegenaanval krijgt SC Heerenveen een strafschop als Edson Álvarez de bal verkeerd inspeelt en Ousame Sahraoui de bal kan onderscheppen en dan probeert de Ajaxied zijn fout te herstellen met een sliding en Sahraoui gaat liggen maar de VAR roept scheidsrechter Manschot naar de kant om te gaan kijken of Edson Álvarez de aanvaller wel of niet raakt. De beslissing is geen strafschop maar een schwalbe van de aanvaller. Dan mag Sahraoui van geluk spreken dat hij voor die schwalbe geen gele kaart krijgt want anders had hij kunnen douchen.

SC Heerenveen blijft toch de aanval zoeken en krijgt in de 63ste minuut een grote kans via Milan van Ewijk en die komt vrij voor de keeper maar Rulli red geweldig en gaat deze kans verloren. De druk wordt groter en groter van de thuisploeg en het is wachten op meer grote kansen maar Ajax krijgt de grootste kans als Brian Brobbey in de 74ste minuut de bal op de lat kopt na een prima voorzet van Mohammed Kudus.

In de 80ste minuut gaat de Ajax keeper weer in de fout want hij wil uitkomen na een voorzet van Mats Köhlert maar hij besluit dan op te stoppen met uitkomen en daar profiteert Sydney van Hooijdonk van en hij kopt de 2-4 binnen.

Scheidsrechter Manschot besluit den zeven minuten extra tijd bij te trekken en in de derde minuut daarvan een kans voor de thuisploeg maar Osame Sahraoui schiet de bal in het zijnet. In de laatste minuut nog een mogelijkheid voor Sydney van Hooijdonk na een voorzet van Alex Timossi Andersson maar de bal komt een beetje achter hem en daarom kan hij niet genoeg kracht en richting aan de bal geven. Daar blijft et dan bij en gaan de drie punten mee terug naar Amsterdam en kunnen zij zich opmaken voor de klassieker van volgende week en SC Heerenveen kan zich opmaken voor de derby van het noorden als in Groningen de plaatselijke FC Groningen de tegenstander is.

Opstelling SC Heerenveen: Xavier Mous, Milan van Ewijk, Jeffrey Bruma (Syb van Ottele), Pawel Bochniewicz, Mats Köhlert, Simon Olsson (Thom Haye), Rami el Hajj (Sydney van Hooijdonk), Anas Tahiri (Tibor Halilović), Ché Nunnely (Alex Timossi Andersson), Pelle van Amersfoort, Osame Sahraoui

Opstelling Ajax: Gerónimo Rulli, Devyne Rensch, Jurriën Timber, Calvin Bassey, Owen Wijndal, Steven Berghuis, Edson Álvarez, Kenneth Taylor, Mohammed Kudus, Dušan Tadić, Steven Bergwijn (Brian Brobbey)

Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Gele kaart(en) sc Heerenveen: Osame Sahraoui, Pelle van Amersfoort

Gele kaart(en) Ajax: Edson Álvarez, Jurriën Timber, Steven Berghuis