Fan van SC Heerenveen
Nieuws

Over Fan van SC Heerenveen

sc Heerenveen: al een eeuw ambassadeur van Friesland

Hoewel de club formeel pas in 1977 loskwam van de historierijke amateurtak, is Heerenveen al een eeuw een ambassadeur van Friesland. Niemand kan heen om de clublegende Abe Lenstra die in de eerste helft van de twintigste eeuw zichzelf maar daarmee ook zijn club op de kaart zetten. In de jaren ’90 van de vorige eeuw groeide sc Heerenveen uit tot een subtopclub in Nederland en werd er zelfs Champions League gespeeld in het Abe Lenstra Stadion. Voorzitter Riemer van der Velde en trainer Foppe de Haan zijn onlosmakelijk verbonden met deze meest succesvolle periode in de geschiedenis. Het leverde de club een stadion op van flinke proporties en het imago was er een van onbesproken gedrag. Ruim een eeuw na de oprichting is Heerenveen een stabiele subtopper en nog steeds een uithangbord voor de provincie.

Terug naar het allereerste begin. Zoals zoveel clubs in de opkomsttijd van het voetbal in Nederland, kende ook Heerenveen verschillende naamswijzigingen in die fase. De club werd op 20 juli 1920 opgericht als Athleta en een jaar later, in 1921, ging de club verder als Spartaan. Die naam bestond als bij de nationale bond NVB en dus werd in 1922 doorgeschakeld naar VV Heerenveen. In 1923 en 1924 volgden promoties naar de tweede klasse en daarin werd lange tijd gestreden om het kampioenschap. In 1936 was er dan het kampioenschap gevierd, maar faalde de club tegen Achilles in de promotie/degradatie-wedstrijd. Na een nieuw kampioenschap in 1937 en een succesvolle nacompetitie tegen Friesland en WVV volgde er promotie naar het hoogste niveau, één van de vijf landelijke Eerste Klassen.

Daarin werd Heerenveen van 1941 tot en met 1951 aan de hand van legende Abe Lenstra telkens kampioen, met uitzondering van 1945 toen de competitie werd overgeslagen in verband met de Tweede Wereld Oorlog. Bij aanvang van het betaalde voetbal in Nederland kwam Heerenveen vooral uit in de Tweede Divisie. Met behulp van het publieksinitiatief Aktie ’67 werd de weg omhoog ingeslagen en promoveerde sc Heerenveen in 1970 op een cruciaal moment in de tijd. Een jaar later zou de Tweede Divisie namelijk worden opgeheven. Tussen 1970 en 1993 was Heerenveen met uitzondering van één Eredivisieseizoen actie in de Eerste Divisie. In 1993 werd, voor de tweede keer via de nacompetitie, de stap naar de Eredivisie gemaakt. En daarin werd de club een blijvertje.

Onder leiding van Foppe de Haan werd begonnen aan de meest succesvolle periode in de clubgeschiedenis. In 2000 eindigde sc Heerenveen zelfs als tweede in de Eredivisie. Twee jaar eerder had sc Heerenveen zich via het bekertoernooi al eens voor Europees voetbal geplaatst. In 2000 klonk vervolgens de hymne van de Champions League in het Abe Lenstra Stadion. Het kampioenschap van de Tweede Divisie in 1970 kon lange tijd worden aangemerkt als de enige hoofdprijs in de clubgeschiedenis. In 1993 en 1997 verloor sc Heerenveen namelijk tweemaal de KNVB-bekerfinale. De massale uittocht van bussen met supporters werden wel legendarisch.

De winst van de KNVB-beker in 2009 was de eerste nationale hoofdprijs op het hoogste niveau, door FC Twente te verslaan in de finale. Daarna volgde een fase van mindere sportieve prestaties en werd de Friese ploeg voorbij gestreefd door ploegen als FC Utrecht, Vitesse en FC Groningen. Sinds de opening van het Abe Lenstra Stadion in 1994 verdubbelde het toeschouwersaantal van een kleine 13.000 naar bijna 26.000 in 2011. Gepaard met de sportieve achteruitgang liep dat aantal terug naar zo’n 18.000. Desondanks heeft sc Heerenveen een hele stabiele basis voor de toekomst.