Fan van SC Heerenveen
Nieuws

SC Heerenveen heeft niets te vertellen tegen FC Utrecht

Heerenveen - Utrecht

Op de zondagavond om acht uur moest SC Heerenveen aantreden tegen de ploeg van oud SC Heerenveen trainer Ron Jans FC Utrecht. Mocht de ploeg van Kees van Wonderen nog aanspraak willen maken moest er gewonnen worden van de Domstedelingen, die de laatste tijd wel in heel goede doen zijn. Dat was deze wedstrijd ook want er was maar één ploeg die aanspraak maakte op de drie punten en dat was FC Utrecht want SC Heerenveen speelde een dramatische wedstrijd. Met een 2-3 eindstand kwam de ploeg nog heel goed.

SC Heerenveen voetbalde stroef, stroperig en fantasieloos,  en het was alsof er een deken van gelatenheid over dit elftal hing, met spelers die de indruk wekten dat ze doodmoe zijn. Toch mag dat laatste geen excuus zijn. Ja, Heerenveen had midweeks met krachten gesmeten tegen Twente, maar dat was alweer vier dagen geleden. Een profvoetballer moet toch wel een extra duel kunnen spelen? Los daarvan: willen deze voetballers een stap hogerop maken, en dat wil het gros van deze Heerenveen-selectie, dan moeten ze vaker een dubbel programma draaien.

Van Wonderen anticipeerde bovendien op het drukke schema van de voorbije week. Espen van Ee, Loizos Loizou en Ion Nicolaescu, die tegen Twente nog een basisplaats kregen zaten tegen FC Utrecht weer op de bank. Anas Tahiri, Ché Nunnely en Pelle van Amersfoort kregen de voorkeur.

SC Heerenveen liep, na een rommelige openingsfase, continu achter de feiten aan. Tekenend was de 0-1 in de eerste helft van Isac Lidberg. De spits van Utrecht was het meest attent in een klussituatie.

Tenenkrommend was de 0-2, vlak na rust, waarbij een foute inspeelpass van Sven van Beek de ellende inleidde. De afwerking van Sam Lammers mocht er trouwens zijn: de oud-spits van Heerenveen krulde de bal schitterend in de verre hoek. Lammers zorgde ook voor de pijnlijke derde treffer (0-3), vlak voor tijd, nadat hij met een reeks schijnbewegingen Pawel Bochniewicz dronken speelde.

Heerenveen speelde bij die laatste goal overigens al met een man minder. Oliver Braude, die zich eerder dit seizoen goed ontwikkelde, haalt al een paar weken een beduidend minder niveau. De rechtsback is defensief kwetsbaar en beging tegen Utrecht twee oliedomme overtredingen. Met tweemaal een gele en dus rode kaart tot gevolg.

Hoopgevend was wél de invalbeurt van Patrik Walemark. Hij was de voorbije maanden nog de eerste keuze als rechtsbuiten, maar stond deze week opeens achter Loizou én Nunnely in de hiërarchie. Het zijn onnavolgbare keuzes van Van Wonderen, die Walemark met twee doelpunten in de slotfase zijn gram zag halen: 2-3.

Kees van Wonderen wijzigde zijn basisopstelling tegen FC Utrecht op drie plaatsen. Volgens de trainer van SC Heerenveen komt dat vooral door het midweekse programma. ,,Je wilt jongens een podium bieden. En je wilt frisse en scherpe spelers aan de aftrap”, verklaarde de trainer. ,,Stel dat je drie keer met dezelfde basis waren begonnen, dan was de vraag geweest of jongens die op de deur kloppen geen kans moeten krijgen.”

Van Wonderen vond dat het krachtsverschil tussen Heerenveen en Utrecht niet zo groot was, blijkbaar zag hij een andere wedstrijd dan de meeste. ,,Tot we na een corner op achterstand kwamen. Vervolgens maakten we een fout die de 0-2 inleidde. We gingen met een ander systeem spelen en hadden het gevoel dat we Utrecht naar achteren drukten, maar precies op dat moment kregen we een rode kaart met Oliver Braude. Dan is de wedstrijd gespeeld.”

SC Heerenveen: Mickey van der Hart, Oliver Braude, Sven van Beek, Pawel Bochniewicz, Mats Köhlert (Espen van Ee), Thom Haye, Simon Olsson, Che Nunnely (Syb van Ottele), Anas Tahiri (Ion Nicolaescu), Osame Sahraoui (Patrik Wålemark), Pelle van Amersfoort (Nathan Tjoe-A-On)
FC Utrecht: Vasilis Barkas, Mark van der Maarel (Nazjir Held), Mike van der Hoorn, Nick Viergever, Souffian el Karouani, Ryan Flamingo, Oscar Fraulo (Can Bozdoğan), Jens Toornstra (Zidane Iqbal), Victor Jensen (Othman Boussaid), Isac Lidberg (Adrian Blake), Sam Lammers
Scheidsrechter: Jeroen Manschot
Gele kaart(en) SC Heerenveen: Oliver Braude
Gele kaart(en) FC Utrecht: Victor Jensen
Rode kaart SC Heerenveen: Oliver Braude (2x geel)