Kansrijke Friezen onderuit tegen Ajax ondanks sterke start

Wedstrijdverslag Ajax – SC Heerenveen.

SC Heerenveen krijgt te weinig in Amsterdam.

SC Heerenveen moest op de late zondagmiddag aantreden in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax. De Amsterdammers die een dramatisch slechte seizoenstart hebben en dat was op voorhand misschien een kans voor de Friezen om tot een resultaat te kunnen komen.

SC Heerenveen begon prima aan de wedstrijd en had via Pelle van Amersfoort op voorsprong moeten komen alleen hij was niet nauwkeurig in de afwerking. SC Heerenveen was in het eerste kwartier bovenliggend en Ajax had niet veel te vertellen. Tegen de verhouding in kwam Ajax in de 25ste minuut toch op voorsprong als Steven Bergwijn een lange pass van Steven Berghuis met de grote teen langs Andries Noppert tikte. Het leek verdacht veel op buitenspel maar na lang bestuderen en lijntjes trekken van de VAR werd het doelpunt toch toegekend, 1-0.

Dat was een domper voor SC Heerenveen want daarna kwam de thuisploeg beter en beter in de wedstrijd. Drie minuten voor rust verdubbelde Ajax de voorsprong als spits Brian Brobbey een voorzet van Branco van den Boomen binnenknikte 2-0. Dat leek de ruststand te gaan worden maar toch kwam SC Heerenveen terug in de wedstrijd als Luuk Brouwers een voorzet met de buitenkant van het hoofd over keeper Diant Ramaj binnenkopte, 2-1. Zou dit het geloof in eigen kunnen terug kunnen brengen bij de Friezen?

SC Heerenveen begon vol goede moed aan de tweede helft en kreeg goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Met name Ché Nunnely was gevaarlijk als hij tot twee keer toe in stelling wordt gebracht door Luuk Brouwers en Simmon Olsson maar beide keren ging het schot net naast. Andries Noppert moest nog een keer reddend optreden bij een kans voor Kristian Hlynsson en deed dat bekwaam. Direct daarna dacht Brian Brobbey zijn tweede goal te scoren maar dat werd teruggefloten door scheidsrechter Sander van der Eijk want hij had een overtreding gezien op Pawel Bochniewicz maar na het zien van de beelden was hier niet veel aan de hand. Hier kwamen de Friezen goed weg.

Tien minuten voor tijd kreeg SC Heerenveen de kans op de gelijkmaker als Osame Sahraoui een voorzet van invaller Hussein Ali tegen de binnenkant van de paal schiet en in de rebound schoot hij net naast. Hier kwam de thuisploeg weer goed weg.

In de laatste tien minuten slaat de thuisploeg dan nog toe en is het invaller Chuba Akpom tot twee keer toe kan scoren. Eerst kopt hij van dichtbij de bal achter Andries Noppert vanuit een rebound en acht minuten voor tijd schiet hij na een pass van Steven Berghuis de bal in de korte hoek achter de Friese goalie, 4-1. Zo werd het toch nog een grote uitslag en je mag zeggen, een geflatteerde overwinning voor Ajax.

Ajax: Dinant Ramaj, Anton Gaaie (Devyne Rensch), Josip Šutalo, Jorrel Hato, ArJany Martha (Borna Sosa), Branco van den Boomen, Kenneth Taylor (Silvano Vos), Steven Berghuis, Kristian Hlynsson (Chuba Akpom), Stven Bergwijn, Brian Brobbey (Carlos Borges)

SC Heerenveen: Andries Noppert, Oliver Braude (Hussein Ali), Sven van Beek, Pawel Bochniewicz, Mats Köhlert, Thom Haye, Luuk Brouwers (Charlie Webster), Simon Olsson (Espen van Ee), Ché Nunnely (Melle Joop Witteveen), Pelle van Amersfoort (Daniel Karlsbakk). Osame Sahraoui Scheidsrechter: Sander van der Eijk Gele kaart(en) Ajax: Branco van den Boomen Gele kaart(en) SC Heerenveen: Pelle van Amersfoort, Simon Olsson

Balbezit: 58% - 42%

Schoten op doel: 8-3

Schoten naast doel: 2-4

Hoekschoppen: 5-8

Buitenspel: 1-0

Overtredingen: 10-8