Fan van SC Heerenveen
Nieuws

Foppe de Haan "SC Heerenveen krabt zich nog wel eens achter de oren".

In de zomer van 2021 heeft SC Heerenveen buitenspeler Couhaib Driouech een aanbieding gedaan maar men kon geen overeenstemming bereiken over een contract. De frivole speler liep toen al vijf jaar in de academie van de Friese club. Hij vertrok naar Excelsior en ontwikkelde zich daar prima en had de afgelopen transferwindow over belangstelling niet te klagen. Zo werd zijn naam genoemd bij zowel PSV als Feyenoord. Oud SC Heerenveen trainer Foppe de Haan stelt in een gesprek met FCUpdate dat men zich in Heerenveen nog wel eens achter de oren krabt.

Screenshot_20240213_161301_Instagram

In zijn eerste jaar bij de Kralingers maakt Driouech veelal als invaller zijn opwachting in het eerste elftal. Sinds het seizoen 2022/2023 heeft hij een basisplaats en speelde inmiddels 90 wedstrijden en daarin scoorde hij ekf keer en gaf twaalf keer een assist. Inmiddels speelde hij ook al vijf interlands voor Jong Marokko.   

FCUdate sprak met Foppe de Haan en niet alleen over SC Heerenveen maar ook over de ontwikkeling van Feyenoorder Mats Wieffer die de jeugdopleiding van FC Twente verliet voor Excelsior en daarna vertrok naar Feyenoord.  "Bij FC Twente denken ze nog weleens: 'Wat hebben we laten lopen?'", zegt de Haan dan ook.

"Maar dat hebben wij hier met Driouech", vervolgt De Haan. "Die heeft hier jaren in de jeugd gelopen. Die kreeg geen contract, of wel een contract maar amper wat, dus die verlengde niet en ging weg. Daar heb je nu spijt van." De Haan stelt wel dat de overstap naar Excelsior Driouech goed heeft gedaan: "Soms is het zo dat het ergens niet past. Dan kom je ergens anders, dan krijg je wel het vertrouwen en wordt er wel aan je gewerkt en zo. En plotseling ben je veel beter dan men ooit inschatte dat je was. In opleiden moet je ook geduld hebben."
Driouech stak er in zijn Friese jaren niet overduidelijk bovenuit, zoals een aantal andere spelers dat wel deden. De Haan: "Je hebt talenten, als je bijvoorbeeld Hakim Ziyech hebt, die is hier ook geweest. Je kijkt er vijf minuten naar en dan denk je: 'Ja, die heeft bijzondere dingen', dat is wel heel helder. Daley Sinkgraven had het ook , en zo zijn er nog een paar geweest, Jon Dahl Tomasson had het ook. Dan hoef je niet zo hard te kijken."

"Maar er is ook een grote categorie daaronder, die dat niet laten zien. Maar die hebben de tijd nodig om dat wat ze wél hebben te laten zien. Dat is met 22, 23 of 24 soms. Maar we zijn zo ongeduldig geworden."