Fan van SC Heerenveen
Nieuws

77% balbezit niet voldoende: SC Heerenveen verliest van FC Volendam

De laatste wedstrijd van het jaar 2023 speelde SC Heerenveen in het eigen Abe Lenstra Stadion tegen de hekkensluiter van de eredivisie FC Volendam. Hoge verwachtingen bij de supporters want het rommelt behoorlijk bij de club uit het palingdorp Volendam. Aan het roer bij de Volendammers staat nu oud SC Heerenveen speler Michael Dingsdag, hij speelde in de periode 2006 tot en met 2010 ruim 100 wedstrijden voor de Friezen. Dingsdag is interim-trainer in Volendam dus of hij naar de jaarwisseling nog aan het roer staat is maar afwachten. Hij instrueerde zijn ploeg eigenlijk maar met één opdracht, deze wedstrijd mag niet verloren worden. Wonder boven wonder is dat nog gelukt ook, ondanks dat de thuisploeg 77% balbezit had. Vele Friese aanvallen kon door de Volendamse defensie onschadelijk gemaakt worden en compleet tegen de verhouding in kwam de ploeg uit Volendam zelfs op een voorsprong. Daar had men wel de hulp van Oliver Braude voor nodig want hij schatte een bal totaal verkeerd in en daardoor kon Bilal Ould-Chikh de bal binnen knallen, 0-1. Het eerste schot op doel en die gaat er in, is ook een kwaliteit zegt men. Voor de thuisploeg kregen Thom Haye , Pelle van Amersfoort in kansrijke positie en een schitterend afstandschot van Mats Köhlert werd door doelman Mio Backhaus uit het doel geranseld. Zo bleef het bij rust 0-1, een verassende tussenstand.

De ploeg van Kees van Wonderen moest de tweede helft dus flink aan de bak om de schade te herstellen en het jaar goed af te sluiten. Al na zes minuten in de tweede helft werd de opdracht veel moeilijker want het was Lequincio Zeefuik die aan veel illusie een einde maakte door zijn directe tegenstander tot twee keer toe dol te draaien en de bal achter Andries Noppert te schieten, 0-2.
Kees van Wonderen moest daarna wel aanvallend wisselen en bracht met Ion Nicolaescu en Patrik Wålemark extra aanvallende impulsen. Acht minuten na het inbrengen van beide spelers had het succes want het was Ioan Nicolaescu die een voorzet vanaf rechts binnen kon tikken nadat Patrik Wålemark de bal bij hem had bezorgd. Dit was het sein voor de thuisploeg om vol op de aanval te gaan spelen en kreeg het mogelijkheden via Thom Haye, Mats Köhlert en Syb van Ottele maar tot scoren kwam de ploeg niet en zo eindigde het jaar 2023 in mineur en neemt FC Volendam heel verassend de drie punten mee terug.

Opstelling SC Heerenveen: Andries Noppert, Oliver Braude, Sven van Beek, Syb van Ottele, Mats Köhlert, Thoam Haye, Simon Olsson (Anas Tahiri), Ché Nunnely (Patrik Wålemark), Luuk Brouwers (Pawel Bochniewicz), Osame Sahraoui, Pelle van Amersfoort (Ioan Nicolaescu)

Opstelling FC Volendam: Mio Backhaus, Xavier Mbuyamba (Achraf Douiri), Damon Mirani, Milan de Haan ( Imran Nazih), Josh Flint, Oskar Buur (Brian Plat), Bram van Driel (Luke le Roux), Zach Booth, George Cox, Bilal Ould-Chikh (Quincy Hoeve), Lequincio Zeefuik

Scheidsrechter: Allard Lindhout

Gele kaart(en) SC Heerenveen: Simon Olsson

Gele kaart9en FC Volendam: Milan de Haan, Quincy Hoeve